Ordina heeft in de eerste helft van het jaar een fors verlies in de boeken gezet. Dat bleek donderdag uit de halfjaarcijfers van de automatiseerder.

Het bedrijf leed een verlies van 3,9 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een kleine winst van 100.000 euro overbleef. De omzet zakte met bijna 7 procent tot 172,7 miljoen euro. In Nederland, en dan vooral binnen het overheidssegment, had Ordina het zwaar te verduren. De opbrengsten in ons land kelderden met ruim 9 procent. In België/Luxemburg was sprake van een omzetgroei met 3,2 procent.

“De berichtgeving en discussies over ICT-projecten bij de overheid leiden tot vertraging in besluitvorming met betrekking tot ICT-investeringen in Nederland”, aldus topman Stépan Breedveld.

Volgens analisten van Rabobank beleefde de automatiseerder in de publieke sector een “desastreus kwartaal”. De daling van de opbrengsten viel nog zwaarder uit dan de bank had voorzien. Gezien de zeer zwakke omzetontwikkeling handhaaft Rabobank zijn sell-advies. De analisten beraden zich nog op het koersdoel, dat tot dusver op 1,20 euro stond.

Meer snijden, banen weg

 

Ordina, dat geen verwachtingen voor de komende periode uitspreekt, gaat zijn besparingsprogramma uitbreiden van 6 miljoen euro naar 8 miljoen euro. De reorganisatie gaat ten koste van ongeveer honderd arbeidsplaatsen (fte), zei financieel directeur Jolanda Poots-Bijl in een toelichting. De maatregelen worden daarmee "ruim'' opgezet, gaf ze aan. "Als de omzet niet implodeert, zal dit een ondersteuning bieden aan het resultaat'', stelde ze.

Breedveld denkt dat de vraag bij de overheid op termijn weer zal toenemen, omdat digitalisering een grote rol speelt in het efficiënter maken van processen en dienstverlening. De overheid blijft daarom een belangrijke sector voor Ordina, gaf hij aan.

Clouddiensten en robotisering

Ordina werkt ondertussen wel aan plannen om de resultaten te verbeteren. Die plannen worden bij de presentatie van de jaarcijfers begin 2016 bekendgemaakt, aldus Breedveld. Radicale veranderingen moeten daarbij volgens hem niet worden verwacht.

Wel zal er meer focus komen op groeiende markten als die voor clouddiensten en automatisering die verband houdt met de robotisering van arbeidsprocessen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl